logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

День захисників та захисниць України відзначається щорічно 14 жовтня. Окрім Дня захисника та захисниць України, 14 жовтня ще відзначають Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва.

Передумовою появи свята до Дня захисника країни стало підсилення тенденції декомунізації та відмови від радянських символів і свят в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії 2014 року.

Президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня святкувати День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни, яке традиційно святкували 23 лютого.

«В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!», - відзначив тодішній президент Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року.

Тодішній голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову. Пізніше цей день зробили державним святом і неробочим днем.

У липні 2021 року Верховна Рада перейменувала День захисника України, ухваливши відповідні зміни в закон, обумовивши це «гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та належному вшануванню жінок та чоловіків — захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу на рівні державного свята».

У законах немає визначення, хто такі захисники. Проте історики закликають не перетворювати 14 жовтня на «свято чоловіків», як це було з 23 лютим, а шанувати військових, правоохоронців, медиків, волонтерів, які присвячують своє життя захисту країни незалежно від статі.

Цього дня слід вшановувати українських героїв та героїнь: тих, хто захищав нас, Україну та її територіальну цілісність під час кривавих боїв. 14 жовтня треба відмічати мужність та героїзм цих людей, а також дякувати за мирне небо над головою. Слід пам'ятати про те, що саме вони сприяють зміцненню патріотичного духу в молоді, популяризують пошану серед нових поколінь до військових традицій.

Пам'ятаймо наших захисників та захисниць! 

 

Література

  1. Вітаємо захисників і захисниць зі святом! Українці — народ-військо. Український інститут національної пам'яті. URL: https://old.uinp.gov.ua/news/vitaemo-zakhisnikiv-i-zakhisnits-zi-svyatom-ukraintsi-narod-viisko (дата звернення: 08.10.2021).
  2. Президент підписав закон про День захисників і захисниць України. Президент України. Офіційне інтернет-представництво. URL: https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-pro-den-zahisnikiv-i-zahisnic-ukray-69913 (дата звернення: 08.10.2021).
  3. Рада перейменувала свято 14 жовтня на День захисників та захисниць України. Радіо Свобода. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/news-den-zahysnykiv-ukrayiny/31358240.html (дата звернення: 08.10.2021).

Методичні рекомендації щодо відзначення Дня захисників та захисниць України

Останні новини