logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Про інтерактивний захід з впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес за участю освітян Підволочиського, Козівського, Шумського,  Лановецького районів

Про інтерактивний захід з впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес за участю освітян Підволочиського, Козівського, Шумського, Лановецького районів

12 квітня 2021 року Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти у дистанційному форматі об’єднав учасників  інтерактивного заходу для реалізації обласної програми впровадження Української Хартії вільної людини в освітніх закладах Тернопільської області на 2021 – 2024 роки.

Учасниками онлайн-заходу були освітяни Підволочиського району (Новосільська сільська ОТГ, Підволочиська селищна ОТГ, Скалатська міська ОТГ, Скориківська сільська ОТГ), Козівського району (Козлівська селищна ОТГ, Купчинецька сільська ОТГ), Шумського району (Великодедеркальська сільська ОТГ, Шумська міська ОТГ), Лановецького району  (Лановецька міська  ОТГ, Борсуківська сільська ОТГ).

З вітальним словом до них звернулася Анна Зварич, заступниця начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА. Вона наголосила на тому, що в преамбулі до УХВЛ ми читаємо про надзвичайне завдання – як виховати когорту вільних, відповідальних людей, які не боятимуться взяти відповідальність за своє життя і за життя держави. А для того, щоб побудувати Україну нової якості, нам потрібно об’єднати українців за допомогою цінностей, які прописані у Хартії. Кожна хвилина у житті є цінна. Пані Анна побажала всім плідної праці.

Світозара Хома, модератор заходу, методистка, завідувачка центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО звернула увагу на те, що у грудні 2020 року була прийнята нова обласна програма впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес на 2021-2024 роки і ми продовжуємо шукати тих шляхів, тих різних доріг як йти до храму цінностей. Вона зазначила: «Цінностям не навчають, а їх виховують, у першу чергу, особистим прикладом».

Досвідом роботи з впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес поділилася Галина Балабан, вчителька української мови та літератури Тернопільської української гімназії ім. І. Франка, класний керівник 10 (6) класу (робота над Хартією у піраміді Блума; ведення щоденника «Що я зробив для України?»; презентувала «Живу газету», яка відображає інформацію про те, як гімназисти пропагують, несуть у життя цінності Хартії; часопис «Животоки» (уривки із заходу, під час якого діти демонструють своє розуміння ідей Хартії); ментальна карта (виконав гімназист 8 кл.); робота із командним малювальником над створенням символу Хартії). Також пані Галина презентувала відеоролик «Із Хартією 6 років», у якому представлена робота дітей у напрямку «УХВЛ в дії».

Тренінгову частину провели:

Оксана Сесик, методистка центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО провела з учасниками тренінгові вправи про самопізнання і цінності кожного з нас, бо на цьому базується УХВЛ. Адже пізнати і дослідити себе через цінності вкрай важливо і не так вже легко. В ході виконання поставлених тренером завдань освітяни з’ясували, що для них означає слово цінність, які асоціації викликає, сформували список найважливіших у їхньому житті цінностей і аргументували чому саме вони є пріоритетними.

Лілія Мудрик, методистка центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО працювала з учасниками над цінністю «Бути лідером» за принципом «двері» з християнської точки зору. В ході виконання вправи учасники відповідали на запитання: «Чому у нашому житті трапляються випадки, коли ми кажемо, що якась справа важко нам дається?», «Чи варто йти лідеру до кінця, щоб реалізувати свої плани?», «Чому людина не завжди може «подужати» ті двері?». На завершення пані Лілія побажала мати щедрість відчинити ці двері для інших.

Світлана Демидась, методистка навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО наголосила, що Українська Хартія вільної людини – це життєві орієнтири для нашого суспільства, отже, для нас самих. Це поштовх до об’єднання всіх людей, які хочуть доброго і гідного життя в Україні. Під час виконання тренінгової вправи учасники відповідали на запитання: «Які асоціації виникають у вас із словом «життя»?», «Що включає в себе слово «життя»?», «Для мене має ціну те, що…», «Цінністю для мене є…»   і прийшли до висновку, що цінність – це цілі, поняття, норма.

Надія Мерена, методистка навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО провела з учасниками тренінгу вправу «Силует цілей та досягнень», наголосивши, що у кожного з нас є якась мрія, ціль, тобто все те, що є для нас цінним, до чого ми прагнемо.

Учасники дистанційного інтерактивного заходу висловили вдячність і важливість даної обласної програми для виховання учнів, адже цінності допомагають знайти точку опори, себе та формувати свій стержень.

Живімо за Українською Хартією вільної людини!

Останні новини