logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Круглий стіл «Досвід впровадження Української Хартії вільної людини в Тернопільській Українській гімназії ім. І. Франка»

Круглий стіл «Досвід впровадження Української Хартії вільної людини в Тернопільській Українській гімназії ім. І. Франка»

10 березня 2021 року в приміщенні Української гімназії ім. І. Франка відбувся круглий стіл «Досвід впровадження Української Хартії вільної людини в Тернопільській Українській гімназії ім. І. Франка». На заході були присутні представники Тернопільської ОДА, обласної ради, керівники освітніх закладів області – учасники інноваційного освітнього експерименту регіонального рівня  «Впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес», адміністрація та методисти Тернопільського ОКІППО, громадські діячі, освітяни області.

З вітальним словом до учасників звернулися:

  • Володимир Мисик, голова постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, член науково-методичної ради ТОКІППО, наголосив на тому, що особливість Хартії полягає у можливості формування відповідального громадянина-патріота, який буде розуміти необхідність розбудови своєї держави.
  • Ганна Зварич, заступник начальника управління освіти та науки ТОДА, зазначила, що багато добрих якісних речей «заговорили», тому важливо мати цінності в колективі, які є «корпоративним ДНК», харизмою закладу.

Ганна Володимирівна подякувала директору Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка Анатолію Крижанівському, організації «Гуртом!», ТОКІППО, обласній раді за те, що ми маємо можливість жити за цінностями Хартії і ділитися ними з іншими.

  • Олександр Петровський, директор Тернопільського ОКІППО, наголосив на тому, що ми вже можемо говорити про досвід впровадження Хартії, про його накопичення та поширення. Зараз головне не зупинитися в цьому процесі, щоб не втратити покоління, якому не зможемо прищепити цінності Хартії. Ця проблема характерна для всієї держави, тому інтерес до Української Хартії вільної людини є і у МОН.
  • Марія Мартинів, заступник директора з науково-педагогічної та виховної роботи ТОКІППО, зазначила, що впровадження УХВЛ в освітній процес є успішним. Його мета – формування нового українця, побудова нової еліти, української держави. Марія Андріївна подякувала тим, хто долучився до втілення УХВЛ в навчальних закладах Тернопільщини.
  • Ігор Вітенко, заступник директора з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва ТОКІППО, представив всеукраїнські та регіональні експерименти, які успішно реалізовуються на Тернопіллі. 90 закладів нашої області займаються проєктно-дослідницькою діяльністю, і тільки 7 закладів є учасниками інноваційного освітнього експерименту регіонального рівня  «Впровадження Української Хартії вільної людини в освітній процес». Це не тільки престижно, але й, в першу чергу,  відповідально.

Ігор Ковалик, голова громадської організації «Гуртом!», як модератор круглого столу, розповів про інноваційні можливості шкільної спільноти у впровадженні цінностей обласної програми УХВЛ в освітніх закладах Тернопільської області на 2021-2024 р.р. та надав можливість педагогам Української гімназії ім. І. Франка поділитися власним досвідом з даного питання. Цікаві форми та методи впровадження УХВЛ в освітній процес представили:

  • Лариса Томашевська, вчитель історії, класний керівник 5-А класу (театралізоване дійство «Від великої Хартії вільностей до УХВЛ») .
  • Галина Балабан, вчитель української мови і літератури, класний керівник 6-А класу (з уроків і годин спілкування «Репортаж від душі»).
  • Оксана Колісник, практичний психолог, класний керівник 7-Б класу (результати досліджень «Духовне надбання власного «Я»»).
  • Анна Івашук, вчитель інформатики, класний керівник 4-А класу (відеопроєкти «Погляд з екрану»).
  • Галина Зуляк, вчитель української мови і літератури, класний керівник 2-Б класу (реліквії, сімейні традиції, символи «Джерела натхнення»).
  • Ірина Гудима, вчитель іноземних мов, класний керівник 5-Б класу (робота з батьками «Творимо майбутнє разом»).
  • Любов Гарматюк, вчитель української мови і літератури, класний керівник 7-А класу; Оксана Кутень, вчитель історії, класний керівник 5-В класу; Зоряна Грабовська, вчитель французької мови, класний керівник 5-А класу (відео з уроків, заходів «Рапсодія в гімназійних тонах»).
  • Оксана Хмарна, бібліотекар (презентація літератури «Літературна резиденція»).

Завершився круглий стіл контраверсійним діалогом, модераторами якого виступили Світозара Хома, завідувач центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО (зіставила орієнтири виховання – цінності НУШ та УХВЛ, зазначила, що виховання починається у сім’ї, а продовжується у школі)  та Ігор Ковалик, голова громадської організації «Гуртом!» (зазначив, що приємно бачити практичний результат впровадження УХВЛ в освітній процес, головне – знаходити інструменти, що дозволять пожвавити цю роботу), а також представленням проєкту меморандуму про співпрацю між учасниками експерименту.

Щира подяка Анатолію Крижанівському, директору Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка за плідну співпрацю!

Останні новини