logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Методична панорама «Духовне відродження краю»  на основі експозиції чудотворних ікон Пресвятої Богородиці

Методична панорама «Духовне відродження краю» на основі експозиції чудотворних ікон Пресвятої Богородиці

23 грудня 2021 року в Тернопільському ОКІППО додатково проведено  методичну панораму «Духовне відродження краю» з метою популяризації у закладах освіти духовно-моральних цінностей, які пропагує Українська Хартія вільної людини, через ознайомлення із експозиціями «Чудотворні ікони Божої Матері Тернопілля». У заході взяли участь педагогічні працівники Чортківського і Тернопільського районів, які впроваджують обласну програму Української Хартії вільної людини в освітніх закладах.

З вітальними словами до учасників заходу звернулися ідейні натхненники та організатори перевізної виставки експозицій чудотворних ікон Божої Матері на Тернопіллі Дмитро Вакуленко, голова ради громадської організації «Центр Гармонія» та Ігор Ковалик, голова громадської організації «Гуртом», співкоординатори реалізації обласної програми впровадження УХВЛ в Тернопільській області. Вони розповіли про проєкт «Духовне відродження краю» на основі експозицій «Чудотворних ікон Божої Матері Тернопілля», його мету та значення, повідомили, що до експозиції увійшли 20 освячених копій найбільш відомих чудотворних ікон із зображенням Пресвятої Богородиці з усього Тернопілля. Інформацію про кожну із них підготувала Мачужак Марія Романівна, учителька основ християнської етики Буцнівської ЗОШ І-ІІІ ст. Великоберезовицької селищної ради Тернопільського району.

Про сакральність, духовність і про роль ікони у житті людини розповіла методистка центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти Тернопільського ОКІППО Мудрик Лілія Євгенівна. Як зазначила пані Лілія: «Ікона ‒ це цілий світ, щось масштабне і значне. Замало споглядати, треба відкрити, розгадати її секрет. Ікона ‒ це двері, якими Бог приходить до нас і ми до Нього». У ході своєї розповіді Лілія Євгенівна привернула увагу учасників заходу до історії виникнення ікон, до поняття іконошанування, чим іконографія відрізняється від класичного живопису, до історії появи ікон в Україні, розповіла про іконотворчість, як процес і результат творення ікони, адже ікона є своєрідним вікном у духовний світ, тому і має особливу мову, де кожен знак – символ.

Модератором заходу була Стрийвус Наталія Богданівна, методистка організаційно-методичної та інформаційно-видавничої діяльності Тернопільського ОКІППО, котра зазначила, що за багату релігійну та історичну спадщину Тернопільщину часто називають «маленьким Єрусалимом». У порівнянні з іншими областями України на Тернопільщині налічується найбільша кількість чудотворних ікон, значна частина серед них ‒ це ікони Пресвятої Богородиці. Саме її підтримка та заступництво супроводжує громади нашого краю упродовж багатьох віків. За допомогою відеопрезентації учасники заходу мали можливість поринути у світ сакрального мистецтва, ознайомитися із чудотворними іконами Тернопільщини, дізнатися про різні типи богородичних ікон та їх основний сенс, про короновані ікони, ті, що відзначені особливим актом коронації, як найшанованіші Чудодійні ікони Богородиці, а також про ікони Пресвятої Богородиці храмів різних конфесій.

Мачужак Марія Романівна, учителька основ християнської етики Буцнівської ЗОШ І-ІІІ ст. Великоберезовицької селищної ради Тернопільського району детальніше ознайомила всіх учасників із Чудотворними іконами Божої Матері Тернопілля, їх історією та представила квест «Чудотворні ікони Тернопільщини», який підготувала на основі зібраного матеріалу.

Останні новини