logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Круглий стіл «Виховання суспільних цінностей у дітей з особливими освітніми потребами»

Круглий стіл «Виховання суспільних цінностей у дітей з особливими освітніми потребами»

«Нещасна, знедолена природою…

маленька людина не повинна знати про те,

що вона − малоздібна, що в неї − слабкий розум.

Виховання такої людини повинно бути

в сто разів ніжнішим, чуйнішим, дбайливішим»

В. О. Сухомлинський.

 Для кожного з нас життя має власний неповторний сенс. Пріоритети, якими керується людина, формуються в ній ще з дитинства завдяки зусиллям батьків, школи і навіть оточення друзів. У період дорослішання життєві цінності дитини змінюються, набувають нових форм, але суть залишається тією, яку вклали в дитинстві. Тому так важливо прищеплювати дітям життєві цінності з юного віку.

 Цінності - це те, що особливо важливо для людини. Їх усвідомлення та реалізація дають їй можливість сформуватись як особистість, відчути задоволення від праці, набути необхідних для життя умінь і навичок.

 Особливу дитину потрібно по - особливому вчити й по - особливому виховувати. Формування загальнолюдських цінностей та виховання вільної, самостійної, відповідальної, соціально активної і соціально адаптованої особистості, яка здатна змінювати навколишній світ і себе саму в ньому - основа виховання дитини із ООП.

 22 травня  2023 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти на платформі сервісу Google Meet відбувся круглий стіл «Виховання суспільних цінностей у дітей з особливими освітніми потребами» для класних керівників та педагогів-організаторів закладів загальної середньої освіти.

 Організатор заходу – Олена Свистун, методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО.

 З вітальним словом до учасників звернулась Світозара Хома, в. о. завідувача центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО. Вона наголосила, що інклюзія під час війни стикається з новими викликами, про які й не знають в багатьох країнах. Війна калічить не лише тіла, але й душі.

 Під час круглого столу було обговорено низку виховних питань:

  • Формування життєвих навичок дітей з ООП засобами ціннісних орієнтирів у соціальному середовищі, Оксана Жизномірська, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки  і психології  та інклюзивної освіти ТОКІППО
  • Інклюзія для всіх: формування цінностей, Віталія Мушій, в. о. завідувача обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти ТОКІППО
  • Включення дітей з ООП у соціальне середовище: особливості формування комунікації, Олена Свистун, методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО
  • Корекція порушень соціальної поведінки як передумова формування суспільних цінностей у дітей з РАС, Оксана Павелко, психолог, голова громадської організації центру реабілітації та корекції «Чудо парасолька»
  • Практичний аспект формування цінностей у дітей з ООП, Оксана Єднорович, асистент вчителя Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи ім. І. Герети
  • Технічну підтримку здійснювала Тетяна Дерев’яна, методист центру інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційної освіти ТОКІППО

Під час круглого столу обговорювались питання важливості формування цінностей у дітей з ООП, розкривалась необхідність розвитку комунікаційних навичок, висвітлювалась важливість корекції порушень соціальної поведінки.

Сподіваємось, що кожен з учасників круглого столу почерпнув для себе щось нове і корисне для використання в роботі.

Останні новини