logo

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Практикум учителів фізичної культури «Інклюзивне навчання у Новій українській школі. Особливості розвитку рухової сфери дітей  з розладами аутистичного спектру»

Практикум учителів фізичної культури «Інклюзивне навчання у Новій українській школі. Особливості розвитку рухової сфери дітей з розладами аутистичного спектру»

20 квітня 2023 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти на  платформі онлайн-сервісу Google Meet відбувся практикум «Інклюзивне навчання у Новій українській школі. Особливості розвитку рухової сфери дітей  з розладами аутистичного спектру» у якому взяли участь учителі фізичної культури закладів загальної середньої освіти, адже на сьогоднішній день важливо, щоб усі вчителі володіли відповідними знаннями та навичками організації інклюзивного освітнього середовища.

Поруч із нами ростуть незвичайні діти у яких свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння. Що потрібно знати учителю, коли навчаєш учнів з розладами аутистичного спектру, як навчати дітей в інклюзивних класах, які прийоми роботи з дітьми із аутизмом, і як налагодити взаємодію з іншими учасниками освітнього процесу у своїй доповіді окреслив Віктор Кавецький,  завідувач кафедри педагогіки, психології  та  інклюзивної  освіти, кандидат педагогічних наук, доцент.

Галина  Єднак, методист відділу методики навчальних предметів  природничо-математичного циклу, технологій та фізичної культури надала практичні поради  щодо організації інклюзивного середовища та створення  комфортних умов на уроках фізичної культури для учнів з розладами аутистичного спектру, також привернула  увагу учителів до питання самоосвіти,

адже для успішної роботи із учнями з особливими освітніми потребами необхідні спеціальні знання, уміння і якості якими має володіти сучасний учитель фізичної культури.

У практичній частині методичного заходу Ліана Копилова, учитель фізичної культури Києво-Печерського ліцею «Лідер» №171, Заслужений учитель України продемонструвала практичні кейси в організації роботи з дітьми із розладами аутистичного спектру, розкрила сучасні методи та підходи, які впроваджує на уроках фізичної культури адаптуючи до потреб кожної дитини та  розповіла про шляхи подолання бар'єрів, які виникають під час  спілкування та  навчання із особливими дітьми.

Наталія Вальчак, учитель фізичної культури Тернопільської спеціальної школи  поділились досвідом корекційно-розвивальної роботи із учнями з розладами аутистичного спектру, розповіла про  труднощі в організації   навчання та успіхи дітей, про розширення рухових можливостей учнів, які є  основою підготовки їх до життя.

Захід завершився  обміном думок та виробленням рекомендацій.

Останні новини